Titel: Skämt med varandra.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar bruk

Man skonade ej heller varandra. Särskilt var det de äldre som roade sig på de yngres bekostnad. Råkade en smeddräng somna mellan ett par smältor, kunde han vara säker på att väckas av ett ämbar spetthovatten. Det gick också an att lägga ett hett slaggstycke invid näsan på honom, varpå man lade dit ett stycke horn, eller om man var riktigt hänsynslös pinkade man på slaggstycket. Ett bra sätt att få honom vaken var också att slå en skvätt vatten i byxbaken på honom och sedan lägga dit ett glödande kol. En struntsak för en mästare var det ju att sätta krokbenen för koldrängen så han datta i vasklåren.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.